ENGLISHHRVATSKI tel. +385 51 239 045
Apartmani i sobe Tarabokija - Susak
apartmanicijeneraspolozivostgdje smofoto galerijazanimljivosti

ZANIMLJIVOSTI

Otok SusakSUSAK je pučinski pješčani otok Kvarnerskog zaljeva, površine 3, 75 km2, s najvišom kotom visine 98 m. Susak je prirodni fenomen našega Jadrana, malo čudo prirode, prekriven debelim naslagama sitnog pjeska eolskog podrijetla i obrasao trstikom, nekoć i vinogradima. U latinskim ispravama zove se SANSAGUS, a u darovnici hrvatskog kralja Krešimira koji ga daruje redovnicima Benendiktincima iz 1071. naziva se SANSICOUO. Kao naselje razvio se iz Benediktinske opatije (samostana) sv. Nikole i Mihovila iz XI.st.

Otok SusakJoš u doba rimske vlasti, Susak je nasađen vinovom lozom, poznat je po dobrom vinu sve do današnjih dana. Susak je mali grad okružen zidinama opjevan pjesmom "SANSIGO GRADIĆU, TI SI NA VARŠIĆU". Već 1171. godine broji 300 stanovnika. Za Austrougarske vladavine Susak se širi uz more na Spijaži, a najveći broj stanovnika ima za vrijeme talijanske vladavine - 1640 stanovnika 1943. godine.
 

Otok SusakSusak je iseljenički otok. Danas u Americi živi više od 2000 Suščana, a na Susku oko 150. Još za rimske vlasti na Susku imamo male rimske vile - ljetovališta bogatih Rimljana koji su na otoku posjedovali vinograde. Razvoj turizma počeo je 1914. godine Klimatskim kupalištem dr. Hajosa u uvali "BOK". Skoro polovicu suščanskih kuća koriste se kao vikendice. Susak ima prekrasne pješčane uvale, čisto more i ljekoviti pjesak.Otok SusakUskoro će imati više pitke vode i kanalizaciju, a ima i sve bolje brodske veze. Počevši od proljeća do jeseni Susak povezuju sa Lošinjem tur. Brodovi. Sve su bolji uslovi življenja. Mjesto ima: Lučku kapetaniju, Ambulantu, dvije prodavaonice hrane, Dom umirovljenika, Vinariju Cosulich, Župni ured, ljeti Turističku agenciju i na pošti mjenjačnicu. Turisti i posjetioci Suska mogu se koristiti sa nekoliko dobrih ugostiteljskih radnji i kafića. Susak ima lijepu župnu crkvu iz 1770. godine. Zaštitnik Suska je sv. Nikola. U crkvi je križ "VELI BOG" iz druge polovice XI. St. Susak je poznat po svom groblju "MERINE" i jedinstvenoj ženskoj nošnji (suščanskoj minici) i pjesmi.

Zovite i rezervirajte već danas smještaj u našim apartmanima!

APARTMANI I SOBE TARABOKIJA
SUSAK - KVARNER - HRVATSKA

KONTAKT

GAUDENZIA TARABOKIJA
Susak 389, 51561 SUSAK
Tel: + 385(0)51 239 045
e-mail: anton.tarabokija@ri.t-com.hr
web: www.susak-apartmani.com